20 punten
een bewerking van het bekroonde boek van Annet Schaap - in coproductie met Johnny MUS Een voorstelling vol poppengeweld, acteurstalent, live muziek en video. Bekroond met de Boze Wolf Festival - prijs voor beste figurentheatervoorstelling van 2025. Theater FroeFroe en Johnny MUS waren helemaal ondersteboven van dit schitterende verhaal. Lampje is een avonturenroman met een waanzinnige heldin, maar het is ook een sfeervol en poëtisch hedendaags sprookje. Lampje zit vol heerlijke karakters die het boek tot een inspriratiebron maken voor iedere beeldenmaker. Lampje is een verhaal over vaders, vriendschap en mogen zijn wie je bent. Lampje woont met haar vader in een vuurtoren. Haar vader is vuurtorenwachter, hij heeft maar één been en is een dronkaard. Lampje moet regelmatig helpen om de vuurtoren brandend te houden. Op een stormachtige dag gaat het mis: de lamp brandt niet, vader was weer dronken. Een schip slaat te pletter tegen de rotsen en de gemeente wil maatregelen. Lampje wordt uit huis gehaald. Ze wordt geplaatst, voor haar eigen goed, weg van haar vader, in het Zwarte Huis. Het Zwarte Huis is een kasteel dat eigendom is van een zeekapitein. Niemand wil daar werken omdat er een monster woont. Maar Lampje gelooft niet in monsters.
Meer informatie20 punten
Een onverwacht maar heel schoon duo op scène. Ives en Jotka kennen elkaar al heel erg lang, maar ze hebben tot nu nog nooit samen gespeeld. Ze beslissen dat het eindelijk eens tijd wordt. Hij is al wat ouder, trager, zachter. Zij is jong, onstuimig, snel en doet aan power training. Ives heeft ook een droom, hij wil nog één keer dansen als Ginger Rogers in de film Cheek to Cheek, met verenkleed en al. Hij zoekt enkel nog een Fred. Misschien wil zij dat zijn? Ginger toont dat je mag zijn wie je bent: jong of oud, zacht of wild, snel of langzaam, mannelijk of vrouwelijk, en alles daartussenin.
Meer informatie20 punten
Een onverwacht maar heel schoon duo op scène. Ives en Jotka kennen elkaar al heel erg lang, maar ze hebben tot nu nog nooit samen gespeeld. Ze beslissen dat het eindelijk eens tijd wordt. Hij is al wat ouder, trager, zachter. Zij is jong, onstuimig, snel en doet aan power training. Ives heeft ook een droom, hij wil nog één keer dansen als Ginger Rogers in de film Cheek to Cheek, met verenkleed en al. Hij zoekt enkel nog een Fred. Misschien wil zij dat zijn? Ginger toont dat je mag zijn wie je bent: jong of oud, zacht of wild, snel of langzaam, mannelijk of vrouwelijk, en alles daartussenin.
Meer informatie20 punten
Het leven is een lied. Het is maar hoe je het zingt. In de lezing Sticky Songs vertelt Zaki over de impact van muziek op ons leven. De muziek die ons gelukkig maakt, onze angsten verdrijft, ons denken, onze passie en onze dagelijkse handelingen stuurt. Ons gewild of ongewild kippenvel bezorgd, laat lachen en doet huilen. Ons lichaam, onze hersenen en onze gevoelens beïnvloed, en nog veel meer. Noot voor noot. Met veel muziekfragmenten. Van Sully tot Avicci, de Chilli Peppers, Dury, Dead Prez en Bowie. Van de Rolling Stones tot Britney Spears en Aretha Franklin, van Winehouse tot Clouseau en Eminem. Over wijn en chocolade muziek, en zo veel meer…
Meer informatie20 punten
Met zijn solodebuut brengt Ward Dhoore een meeslepende mix van minimalistische, neo-klassieke en filmische muziek. De atmosferische impressies van Ward zijn diep verankerd in persoonlijke ervaringen en verhalen. Met It Was All Heart nodigt deze multi-instrumentalist en componist je uit op een muzikale reis die je laat dagdromen, ontdekken en verstillen. Met: Ward Dhoore en Jan D'Haene
Meer informatie20 punten
o + o = 8 ; twee keer de letter o kan nooit 8 zijn. Tenzij de letter o geen letter o is, maar een cirkel. Als je die twee cirkels op elkaar zet, krijg je 8. Als je 8 omkantelt heb je oo. Het oneindigheidsteken. Of gewoon twee keer de letter o. Of een bril. Het is maar hoe je het bekijkt. En daar gaat de voorstelling over. Het bekijken van realiteiten door verschillende brillen. De voorstelling gaat over twee vrienden, gespeeld door Berthe Kilozo en Ellen Sterckx, die een reis maken naar Marokko en de Niagara Falls. Maar daar zullen ze nooit aankomen. Op hun tocht komen ze in contact met verschillende figuren met andere realiteiten zoals een vogel alias Piew alias complotdenker, een onzichtbare alien, een enorm zwart gat, een mysterieuze deur, … De vrienden zijn het vaak niet eens met elkaar. Soms zijn er duidelijke verschillen, soms zijn ze subtieler. Soms praten ze erover, soms negeren ze het en soms hebben ze het zelf niet eens door. Na haar opleiding als speler op het RITCS, volgde Marie-Christine een educatieve master en ging zedenleer- en toneelles geven aan kinderen in Brussel. Samen met hen maakten ze enkele scènes die nu de basis vormen voor o + o = 8. Ze vond het belangrijk dat de leerlingen niet enkel inspiratie genereerden maar ook mee de scènes bedachten door middel van improvisaties en gesprekken. Daardoor hoor je hun stem doorheen de hele voorstelling. Het is de bedoeling dat elke scène een kader biedt voor de leerlingen om met elkaar in gesprek te gaan over verschillende thema’s: De dood, vriendschap, geloof, verbeelding, angst en identiteit. In de hoop dat deze gesprekken het begin kunnen zijn van een langdurig gesprek met elkaar.
Meer informatie20 punten
Multi-instrumentalist en componist Cerys Hafana, afkomstig uit Wales, geeft een frisse draai aan traditionele Welshe muziek. Cerys experimenteert verkent de mogelijkheden en de unieke kwaliteiten van de drievoudige harp en voegt aan de composities gevonden geluiden, archiefmateriaal en elektronische bewerkingen toe. Hun muziek, een mix van oud en nieuw, biedt een boeiende en eclectische ervaring. Cerys komt uit Machynlleth, Wales, waar rivieren en wegen samenkomen op weg naar de zee en heeft live opgetreden in BBC Radio 2's Woman's Hour, BBC Radio 3's In Tune en Cerys Matthews' BBC Radio 6’s Music show. Cerys' tweede album Edyf werd geselecteerd als een van The Guardian's Top Tien folkalbums van 2022.
Meer informatie20 punten
In elke stad is er wel zo’n baan. Een baan die het verkeer de stad in en uit leidt. Een baan waar alles samenwaait wat ergens anders losligt. Een baan waar je niet wil komen, maar soms toch gewoon moet zijn. Dit is het verhaal van die baan. Een te drukke baan. Een troosteloze baan. Een zwerfvuilbaan. Een baan van verlies. Een baan van aankomst. Een baan van hoop. Een baan met dromen. Een baan vol verborgen schoonheid. Een mensenbaan. De makers van Marthatentatief dwaalden maandenlang over zo’n baan. Ze zagen het lente, zomer en herfst worden. Ze spraken er met honderd bewoners. Ze gaven de baan een stem. Slongs (Charissa Parassiadis), vertelt die de verhalen samen met Scale (Kris Strybos) die ook voor de bezwerende soundscape zorgt.
Meer informatie20 punten
Theater blijft niet. Dat is het hele punt. Maar zeg nooit nooit. Vijf spelers betreden het archief van een theaterhuis dat zestig jaar bestaat als dat van een overleden dierbare. Onder een dikke laag stof ontdekken ze tekstbrochures (met en zonder schrappingen), foto’s van voorstellingen, verslagen van bestuursvergaderingen, personeelsdossiers, affiches, uit elkaar vallende maquettes, gescheurde kostuums en slapende personages. Collectief WOLF WOLF vertrekt voor deze nieuwe creatie niet vanuit repertoire, maar vanuit de plek waar het repertoire ligt opgeslagen. Een ruimte als collectief geheugen. Een fysieke ruimte die gaat verdwijnen. Alle dozen worden leeggehaald, de kostuums worden verkocht en decorstukken gaan naar het containerpark. Alleen de theaterteksten en foto’s krijgen een nieuwe ruimte in de digitale wereld. Wat gaat mee en wat belandt onherroepelijk de vergetelheid in? Vijf acteurs besluiten dan maar het volledige theaterarchief uit hun hoofd te leren. Want daar zijn ze goed in, die acteurs, in teksten onthouden. Zodat het nooit nooit verloren zal gaan. In Nooit Nooit zoekt WOLF WOLF uit hoeveel je eigenlijk kan zeggen met de woorden van een ander. Een voorstelling als een puzzel waarin fragmenten en flarden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, toch onderling resoneren. Vol verwondering speelt WOLF WOLF het archief tot leven in deze nieuwe creatie over de kunst van het onthouden.
Meer informatie20 punten
Sweet Release is het tweede album van Justin Adams & Mauro Durante, na het bekroonde Still Moving. Na drie jaar wereldtournees is hun unieke samenwerking, met invloeden van Taranta, rockabilly, soefi-extase en minimalisme, uitgegroeid tot een krachtige eenheid. Thema’s als ‘musical healing’ en ‘catharsis’ staan centraal. Het album werd live opgenomen, met magische geïmproviseerde momenten. Justin Adams en Mauro Durante, leider van Canzoniere Grecanico Salentino, brengen een vernieuwende mix van traditionele en moderne muziek. Adams kennen we verder van samenwerkingen met o.m. Robert Plant, Tinariwen en Sinead O’Conner. Durante stond op het podium met Ludovico Einaudi, Ibrahim Malouf e.v.a.
Meer informatie20 punten
Stéphane Galland is een van de oprichters van het legendarische trio Aka Moon en maakt momenteel grote sier met zijn Rhythm Hunters. Nu doet hij er een gloednieuw trio bovenop, waarin hij zich omringt met twee jonge monstertalenten: bassiste Louise van den Heuvel (die vorig seizoen tekende voor een knappe tournee met Sonic Hug) en fluitiste Lúcia Pires. Ritme en energie waren natuurlijk te verwachten, maar er is meer: deze muziek kan ook fragiel en atmosferisch worden en verandert voortdurend van kleur en temperament. Live wordt het beslist een feest voor avontuurlijke oren, want Galland slaagt er steeds opnieuw in om vernieuwing en spanning te laten samengaan met zijn eigen stempel en onstilbare honger naar muzikale exploratie. [citaat] Grootmeester Stéphane Galland duikt samen met twee aanstormende talenten in ritme en avontuur. En veel meer.
Meer informatie20 punten
Van de ene op de andere dag word je een held. Een superheld. From zero to hero. Van onzichtbaar naar wereldberoemd. Strijder tegen het kwade, bondgenoot van het goede, redder in nood. Bewonderd en bemind om je kracht en moed. Een droom wordt waar. Maar wat als de roem je naar het hoofd stijgt? Als je krachten zich tegen de anderen keren? Is er dan nog een weg terug? HEROES toont de keerzijde van het superheldenbestaan.
Meer informatie20 punten
Een folk double bill om niet te missen! Irish Mythen Irish Mythen is een singer-songwriter van Ierse komaf met vijf albums op haar naam, waarvan haar laatste Little Bones voor een wereldwijde doorbraak zorgde. Met een onwaarschijnlijk rauwe overtuigingskracht en een dijk van een stem kan ze niet anders dan ontwapenen. Ze bezingt het leven en de liefde en weet als geen ander te connecteren met haar publiek. • JUNO Awards nomination 2020 • Canadian Folk Music nomination 2020 • Seven nominations for Music PEI Awards 2020 • East Coast Music Awards 2016 Winner
Meer informatie20 punten
Contratenor Pieter De Praetere en luitist Thomas Langlois stelden een prachtige bloemlezing samen van barokstukken die hen nauw aan het hart liggen. Sommige zijn hen op het lijf geschreven, andere zetten ze naar hun hand voor de intieme bezetting van het tokkelinstrument en de zangstem. Ze brengen liederen van Henry Purcell en John Dowland, de grootste singer-songwriters van de zeventiende eeuw, maar ook onverwoestbare aria’s van Händel en Vivaldi. Er klinkt ook minder bekend werk van componisten als Kapsberger, Porpora of Guédron. Tipje van de sluier: Händels alom bekende Ombra mai fu bijvoorbeeld, wordt tot zijn essentie herleid in een prachtig verstilde versie. Het wordt een aaneenschakeling van vocale en instrumentale pracht uit verschillende hoeken van het 17e-eeuwse Europa. Een en ander met een licht theatrale invalshoek en af en toe een kleine vertelling. Pieter De Praetere, die er in de klassieke muziek een stevig repertoire op nahoudt in binnen- en buitenland, schitterde in vele grote opera -en theaterproducties. Samen met de jonge luitist Thomas Langlois, die ook reeds een indrukwekkend portfolio heeft bijeen gespeeld, brengen ze een zinderende tocht door de geschiedenis van de barok. Laat je meevoeren! I.k.v. Festival van Vlaanderen.
Meer informatie20 punten
Het is een verhaal dat in Vlaanderen en ver daar buiten blijft boeien: de kleinzoon van een oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Met alle familieverhalen die daaraan vasthangen. Wat blijft er over van die verhalen als ze langs de historische bronnen worden gelegd? Aan de hand van nooit eerder geconsulteerde stukken, ook vanuit buitenlandse archieven, reconstrueert historicus Björn Rzoska (UGent) nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders. En hoe ze op slechts een boogscheut van elkaar in Waasmunster gingen wonen. Zijn persoonlijke zoektocht levert niet alleen een pak verrassende inzichten op, maar dwingt hem om een pak familieverhalen bij te stellen. Hoe gevoelig ook, Rzoska doet dat zonder taboes.
Meer informatie20 punten
'Happy Pt. 2' volgt op 'Heart of a Mother', het aangrijpende rouwalbum over Gertjans overleden moeder, en gaat over opnieuw geluk vinden na diep verdriet, maar zonder dat verdriet los te laten. Gemis blijft, maar er is ook opnieuw hoop en energie te horen.En Gertjans liefde voor Amerikaanse rootsmuziek en indie folk mag op Happy Pt. 2 nog eens op de voorgrond treden. Samen met zijn broer Sem trok hij naar L.A. om de plaat te gaan mixen met Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Ray Lamontagne), want bij Happy Pt. 2 hoort: bijten in het leven, en avontuur.
Meer informatie20 punten
Point Nemo is een selfmade animatiefilm die het verhaal vertelt van een eenzame visser die op een buitengewone reis vertrekt. Live muziek en bruitage brengen de film tot leven. Alles wat de kijker te zien krijgt, werd zelf gemaakt. Van het verhaal, over de tekeningen tot de gerecycleerde decors en de stopmotion beelden. De personages spreken hun eigen universele taal, verstaanbaar voor iedereen. De makers nemen je zo mee op een wonderlijk avontuur. Voor iedereen tussen 6 en 106 jaar. I.k.v. GLOED Festival.
Meer informatie20 punten
Point Nemo is een selfmade animatiefilm die het verhaal vertelt van een eenzame visser die op een buitengewone reis vertrekt. Live muziek en bruitage brengen de film tot leven. Alles wat de kijker te zien krijgt, werd zelf gemaakt. Van het verhaal, over de tekeningen tot de gerecycleerde decors en de stopmotion beelden. De personages spreken hun eigen universele taal, verstaanbaar voor iedereen. De makers nemen je zo mee op een wonderlijk avontuur. Voor iedereen tussen 6 en 106 jaar. I.k.v. GLOED Festival.
Meer informatie20 punten
Point Nemo is een selfmade animatiefilm die het verhaal vertelt van een eenzame visser die op een buitengewone reis vertrekt. Live muziek en bruitage brengen de film tot leven. Alles wat de kijker te zien krijgt, werd zelf gemaakt. Van het verhaal, over de tekeningen tot de gerecycleerde decors en de stopmotion beelden. De personages spreken hun eigen universele taal, verstaanbaar voor iedereen. De makers nemen je zo mee op een wonderlijk avontuur. Voor iedereen tussen 6 en 106 jaar. I.k.v. GLOED Festival. " Verwacht geen gepolijste schoonheid, maar wel een schoonheid van de imperfectie." POORT 10 is het nieuwe makerscollectief van Mechelaars Jan Lettany, Rik Lettany en Tom Schiepers. Hun diverse achtergronden zorgen voor een creatieve zoektocht die hen op het snijpunt van animatiefilm, muziek en figurentheater brengt. Sociaal engagement staat centraal. Dit komt naar boven in de verhalen die ze vertellen, maar ook in de manier hoe ze die verhalen vertellen. Een film die volledig uit gerecycleerd afvalmateriaal wordt gemaakt? Het omzeilen van taal om makkelijk voor een divers publiek te kunnen spelen? Een multidisciplinaire pop-up voorstelling met geëngageerde verhalen? Dat is POORT 10. Point Nemo is nog volop in de maak maar valt nu al in de prijzen. Op 20 april 2024 ontvingen de makers de Boze Wolf-prijs voor aanstormend talent uit de handen van theaterrecensent Tuur Devens. Uit het juryrapport: "Machtig om te zien en te horen. Uniek en universeel wordt de vaartocht van een visser door beelden en geluid. Verwacht geen gepolijste schoonheid, maar wel een schoonheid van de imperfectie. (...) Van harte proficiat voor jullie indrukwekkende frisse en veelbelovende aanloop tot nieuwe poorten in de wereld van theater der dingen."
Meer informatie20 punten
De vijf strijkers achter VOLOSI overrompelen de wereld nu al vijftien jaar met een unieke mix van muziek uit de Karpaten. Het avontuur begon in 2010 toen violist Krzysztof Lasoń en cellist Stanisław Lasoń getalenteerde traditionele artiesten ontmoetten, diep in het hart van de Karpaten. In de daaropvolgende jaren creëerde VOŁOSI een authentieke stijl die moeilijk te beschrijven is: dynamisch, vol passie en tegelijkertijd zeer verfijnd. In hun fantasierijke arrangementen en korte improvisaties komen muziekinvloeden uit heel Midden-Europa samen, vermengd met jazz en Oosterse klanken.
Meer informatie